...

Am ajuns și la  ultima dintre cele 6 serii de ateliere din cadrul proiectului “Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”.

Proiectul a debutat în luna noiembrie cu Şezătoarea Momârlănească, în care au fost prezentate rețeta covrigului momârlănesc și împletitura baierei de la traista momârlănească.

În continuarea proiectului, au avut loc 48 de ateliere, în 6 weekenduri diferite, cu copii de la clasele a V-a, până la clasa a XII, precum și ateliere sisținute cu grupe de adulți.

Au fost peste 100  de ore de activități nonformale de arta povestirii, jurnalism, comunicare și publicitate

Atelierele au fost  susținute de Adriana Ene, prin Asociația Culturală Gradusart, specializată în educație și cultură prin storytelling, mijloace artistice convenționale și neconvenționale.

Iată ce a declarat după susținere celor 48 de ateliere cu tinerii din comunitate:

 ,, Metodele de învățare nonformale sunt întotdeauna mult mai îndrăgite și mai apreciate de copii, de tineri, dar și de adulți. Întâlnirea cu participianții a fost, de fiecare dată, așteptată cu nerăbdare și a reprezentat o experiență plină de descoperiri noi, de interacțiuni provocatoare și jucăușe prin intermediul cărora curajul comunicării, al răspunsurilor spontane și creative a crescut. Ceea ce am descoperit inițial a fost că marea majoritate a celor înscriși la aceste ateliere a participat pentru prima oară la activități nonformale. Atelierele de arta povestirii, jurnalism și publicitate le-a dat ocazia participanților de a se familiariza cu metode inedite, diferite, de asimilare de informații și dezvoltare personală, care i-au provocat interactiv și i-au încurajat să descopere teme de cunoaștere, să comunice, să formeze echipe de lucru, să cunoască, să se implice și să se cunoască mai bine.

De asemenea, redăm cateva din cuvintele, gândurile, emoțiile lasate de participanți ca feed-back:

Comunicare, recunoștință, entuziasm, conștientizare, atenție, iubire, grijă, înțelegere, dezvoltare,cunoaștere,  curaj, bucurie, veselie, povești, lucru în echipă, entuziasm, ajutor, atenție, fericire, coăpilărie, sinceritate,  povești, prietenie, lucruri noi, roluri noi, echipă, prietenie, stare buna, bucurie, energie, jocuri noi, îmbogățire vocabular, stare buna, îmbogățire vocabular, m-am simțit ca pe un nor într-un vis, atelierele acestea mi-au schimbat viața, mai vrem ateliere! 

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea profilului cultural al locuitorilor orașului Uricani și localităților aparținătoare, prin acces la metode de creație artistică, artă participativă și cunoaștere culturală, adresate copiilor și tinerilor care locuiesc și formează această comunitate, astfel încât aceștia să fie, nu doar expuși temporar la cultură, ci să-și dezvolte abilitățile culturale și artistice, pe care să le folosească mai apoi pe termen lung.

Cu o durată de implementare de 15 luni, proiectul “ÎMPREUNĂ PRIN CULTURĂ în Ținutul Momârlanilor este singurul din comunitate și din Valea Jiului care adresează nevoia de acces la cultură într-o zonă defavorizată, printr-o abordare artistică aflată la intersecția mai multor exprimări culturale, tradiționale și contemporane (arte vizuale, grafice, multimedia, arta povestirii).

Proiectul va continua cu editarea și tipărirea revistei care va conține cele mai bune materiale din ateliere iar mai apoi evenimentul de închidere al proiectului.

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.