Tradițiile sunt modul de a simți bătăile inimii strămoșilor noștri și glasul pământului din care ne tragem.
Iar alături de biserică și familie, păstrarea tradițiilor înseamnă legătura cu începuturile și puntea spre viitor.
În vremuri în care pare că internetul îndepărtează oamenii, încercarea de a păstra viu spiritul tradițiilor este extrem de necesară. Așa a luat naștere proiectul „Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”.
Din dorința de a duce mai departe o moștenire neprețuită se împletesc trecutul, prezentul și viitorul, iar pe cei care se străduiesc să împlinească această misiune îi putem numi părtași la a construi o altfel de Coloană a Infinitului.
Prin înțelegerea faptului că tradițiile țin de valorile adunate de secole în existența noastră, înseamnă să conștientizăm faptul că nașterea și trecerea noastră prin viață capătă un sens universal. Iar educația, cultura, credința și iubirea de neam sunt esențiale pentru a ne pune amprenta asupra modului în care suntem responsabili pentru valorile pe care le creăm și le transmitem celor care ne vor urma.
Toate acestea nu înseamnă să stăm departe de evoluție, nu înseamnă să refuzăm a ne prinde în viteza amețitoare cu care totul se schimbă în viețile noastre, ci înseamnă tocmai a profita de avantajele vremurilor în care trăim, pentru a duce mai departe moștenirea noastră. Totul e acum la un click distanță și putem, astfel, să ne facem cunoscuți rapid, doar apăsând tastele potrivite. Acum, mai mult ca oricând, ne trebuie voință și o dorință fără margini de a le vorbi tuturor despre noi ca popor și despre tot ce avem mai frumos, în adâncul nostru.
Dincolo de port, de obiceiuri, de arhitectură și de ceea ne reprezintă ca popor, o altă caracteristică a noastră este promovarea valorilor morale în spiritul cărora am fost crescuți și educați. Bunul simț, credința și omenia sunt principii ce trebuie “predate” copiilor noștri, pentru a putea traversa generațiile viitoare.
A devenit cumva o obligație să știm să transmitem copiilor noștri că un popor care își pierde tradițiile e ca o casă fără temelii, ca un râu ce a secat.
Altfel, vom fi îngenuncheați de propria noastră neștiință sau nepăsare.
Ei sunt cei care au reînviat frumoasele șezători momârlănești, cei care vor transmite și generațiilor viitoare!