Pentru că era duminică iar locul nostru de cazare era chiar la poalele Colinei Bucuriei copiii au participat la Slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală, ctitorie a voievodului Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab (1654-1658).Până și cel mai ,, agitat,, dintre copii aici s-a liniștit și a ascultat slujba și corul divin.
Copiii au aflat că la 13 iulie 1774, mitropolitul Grigorie al II-lea (1760-1787) aducea în catedrală, din satul Basarabi, de pe malul drept al Dunării, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, care au fost așezate într-o superbă raclă de argint. Sfântul Dimitrie cel Nou este patronul spiritual al orașului București, iar ziua sa de prăznuire, este 27 octombrie.
Pașii s-au îndreptat către Palatul Parlamentului prin Bulevardul Unirii unde au admirat a doua clădire administrativă din lume de unde au plecat către
Biserica Sfântul Ilie-Rahova care este una din cele opt biserici translate în timpul regimului comunist, unde am fost așteptați de Părintele Diacon Andrei Hlandan care le-a povestit copiilor istoria bisericii, faptul că frescele au fost executate în 1874 de celebrul pictor Gheorghe Tattarescu și multe alte lucruri interesante, iar băieții au avut bucuria de a intra în Sfântul Altar atunci când le-a fost explicat ce se află acolo.
Aici au cunoscut-o pe Ana Maria Cetățean cea care le-a ținut un atelier nonformal și s-au reîntâlnit cu prietena lor Adriana Ene cea care ne-a însoțit întreaga zi în periplul nostru prin București.
Au trecut strada apoi către o altă bijuterie arhitecturală din București, respectiv Biserica Domnița Bălașa care a fost construită în anii 1881 – 1885, în stil neoromantic și neobizantin iar cea existentă în prezent a fost zidită în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri.
În interiorul lacasului se afla, in doua nise laterale, mormintele Domnitei Balasa (1693-1752), a șasea fiică a domnitorului Constantin Brâncoveanu și al Domnitei Zoe Brancoveanu (1800-1892), soția domnitorului Gheorghe Bibescu.
Ziua a continuat cu 𝗔𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿𝘂𝗹 “𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶 – 𝗺𝗶𝗰𝘂𝗹 𝗣𝗮𝗿𝗶𝘀” care a propus copiilor, un scurt periplu prin istoria modernă și contemporană a Capitalei României.
Ei au aflat de ce Bucureștiul era supranumit “micul Paris”, cum a evoluat capitala de-a lungul secolelor, care sunt cele mai importante repere arhitectonice și culturale, cât și despre personalitățile care au marcat istoria locală și care au dat numele unor străzi și bulevarde importante.
Atelierul a fost conceput de 𝗔𝗟𝗧𝗘𝗥𝗡𝗔𝗧𝗜𝗩𝗘 𝗘𝗗𝗨 𝗛𝗨𝗕 și susținut de Ana-Maria Cetățean, formator și organizator al atelierelor de limba franceză Le français, c’est chouette .Atelierul a continuat și în parcul Regele Mihai la Grădinile Japoneze de unde am intrat la Muzeu Satului .
O vizita la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București echivalează cu o călătorie etnografică în toate zonele rurale din România într-o singura zi.
Aici copiii au cunoscut-o și pe doamna Mihaela Helmis de la Radio România Actualități, cea care ne-a însoțit , ne-a ascultat, le-a luat interviuri copiilor pentru o emisiune culturală ce se va difuza în curând.
Primul nostru obiectiv a fost să vizităm casa adusă de la Câmpu lui Neag în anul 1957 și aici am avut placuta surpriză să o întâlnim pe doamna dr. Aurelia Tudor, cercetător al muzeului de la care copiii au aflat lucruri extrem de interesante despre casa adusă de la noi. Așa au aflat că lespezile mari de la treptele casei sunt cele originale aduse de la Cîmp cu camioane.
Drept mulțumire copiii i-au cântat doamnei cercetător Imnul momârlanilor, iar vocea minunatului nostru interpret Andrei Calotă a răsunat în ocolul casei unde cândva își desfășura activitatea familia momârlanului Cărpineanu Nistor din Câmpu lui Neag.
Ziua a continuat cu îndrăgitele ateliere ale Adrianei Ene de data aceasta susținute într-un spațiu de vis în fața bisericii în stil maramureșean din Muzeul Satului. O zi de vis care a continuat după cină cu jocuri și voie bună la hotel.